Index – vergődés

Egyik olvasónk írását változtatás nélkül közöljük.

“Akkor beszéljünk az Indexről nyíltan, ha nem is leszek népszerű vele ( túljutva a zOrbán a hibás illetve a Gyurcsány tehet mindenről szindrómán.) ‼️Egyszerűen tragikomádia ami az Index kapcsán megy. Nem, félreértés ne essék, egy cseppet sem sajnálom. Volt idő mikor kedveltem, de hosszú évek kemény “munkájával” elpártoltam a médiafelülettől. És nem elsősorban politikai megítélésbeli okai voltak. Évek alatt került az Index egyre távolabb az újságírás szakmai sarkallataitól. Látva a munkájukat, rég nem újságot írtak, hanem propagandát állítottak a propagandával szembe – ezzel számolták fel önmaguk vállalható mivoltát, s legitimálták az általuk is támadott hobboldali sajtó hasonló működését. Akik most a sajtószabadságot féltik, hol voltak mikor 1994-ben a független újságírás felszámolása megtörtént?⁉️ Nem kell álszenteskedni….

Na de… Kezdjük távolabbról. Ismerjük a viccet:
Csókolom, kérek egy Népszabadságot.
– Dehát az már vagy négy éve megszűnt.
– Tudom, de olyan jó hallani!
Mert ugye akkor is mindenki hibás volt, csak épp a tények nem érdekeltek senkit. Az például, hogy az aranyrészvény, a családi ezüst a Népszabadság esetében is az MSZP pártalapítványáé volt. Aztán sipákoltak, amikor a Népszabadságon többségi tulajdonosa, egy osztrák pénzügyi befektető túladott.

De lássuk az Index esetét. Annyi történt, hogy a tulajdonosokat képviselő igazgatóság olyan átalakítási tervet dolgozott ki, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. Ez kitudódott, a tulajdonos alapítvány elnöke szerint a főszerkesztő az elképzelést kiszivárogtatta. Az átalakítás egyik oka az lett volna, hogy a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek amúgy is átgondolják a működésüket, emiatt racionalizált volna az Index is. A hazai ellenzék részéről a DK-s Kálmán Olga egykori „hiperobjektív” tévés tegnap már azt próbálta sugallni, hogy az ügylet mögött is a kormány áll, „letarolná, megszerezné, csicskájává tenné” az Indexet, amit maga az átalakítással megbízott egykori Index-alapító, Gerényi Gábor azonnal cáfolt.

☝️Lényegében az történt, hogy a mindig is baloldali és liberális Index-alapítók és a portál üzleti modelljét alakítók, tehát az ősindexesek és a maiak összekaptak a koncon. Ezt próbálja meg most a „független szerkesztőség” saját olvasóinak, továbbá a hazai és a nemzetközi közvéleménynek a sajtószabadság elleni támadásként beállítani.

Amúgy az ellenzékinek nevezett médiában egy tegnapi sajtóhír szerint a szintén nagyon független és objektív 24.hu tulajdonosi köre vett ki a cégből másfél milliárd forint osztalékot…

Persze csupán érdekesség, hogy kik kerültek kinevezésre az elmúlt hetekben. A hetek óta betöltetlen vezérigazgatói posztra a Horn-korszak vezető baloldali újságíróját, az MTV akkori belpolitikai rovatvezetőjét, Szombathy Pált, nevezték ki; delegálták az igazgatóságba Sztankóczy Andrást, aki a 2006-os választás után lett a Magyar Rádió politikai műsoraiért felelős szerkesztő…

Az már csak a sors pikantériája, hogy a 24.hu, 444.hu álságos viselkedésével üzeni: ők az örökösök.🤷‍♂️

Szeretném Puzsér Róbertet idézni, mert erősíti a koncon való marakodás elméletét, és az említett két hirportál etikátlan viselkedését is👇:

“„Finoman szólva is álságos, ahogy a 444 meg a 24 szerkesztői az Index átállítása kapcsán siránkoznak, s az elsők közt jelzik, hogy ők az örökösök. Szép, fekete öltönyben érkeznek a temetésre kezükben hatalmas koszorúkkal, melyeken szalagok hirdetik, hogy »nagyon hiányzol«, hogy »nincs belőled másik« meg hogy »örökké siratlak«, aztán sorban odamennek a ravatalhoz, s egyikük már csatolja is le az aranyórát a halott csuklójáról, míg a másik a jegygyűrűt vágja zsebre.

Bede Márton, a 444 munkatársa tőle szokatlanul dagályos gesztusokkal demonstrálja együttérzését. »Teljes szolidaritásom az Index szerkesztőségével. Örök átkom a rájuk taposókra. Különös tekintettel a most helyezkedni kezdőkre.« Bede főnöke, az egykori Index-főszerkesztő Uj Péter az eset erkölcsi dimenzióját emeli ki. »Szégyellheti magát mindenki, külsős szakértő és belsős gerinctelen, aki ennek az embernek kicsinálásában, besározásában közreműködött. Pontosan tudják, hogy Dullnak van igaza.«

Nem értem, mi lelte Bede Mártont, Uj Pétert és társaikat, hiszen ők hozták divatba a röhögést azokon, akik nem veszik tudomásul, hogy az erősebb kutya b@szik. Ők tették a csontvelőig ható cinizmust és a szolidaritás felmondását kulturális normává Magyarországon – most mi történt? Divatba jött a lánglelkű hitvallás meg az ábrándos tekintettel demonstrált tisztesség? Hol rejtőzött ez a szellem huszonöt éven át? Úgy tűnik, egyetlen olyan ügy nem zajlott itthon, amit úgy át tudtak volna élni, mint egy Index-főszerkesztő elbocsátását.”

Azzal nem szeretnék foglalkozni, hogy erre most melyik politikai párt, hogyan épül rá, lásd a heccpártnak is rossz Momentum ma estére tervezett tüntetését stb…

Kicsit távolabb vonulva apolitikai gőztől, egy pillanatra elfeledve a politikai meggyőződésünket láthatnánk, hogy ami az Indexnél zajlik, az nem külső beavatkozás, hanem koncon való marakodás eredménye.

Az indexesek panaszai kapcsán a költővel szólva: „Ha nem tudsz mást, mint eldalolni / Saját fájdalmad s örömed: / Nincs rád szüksége a világnak.”

Sajnos…pedig volt idő mikor még én is, aki a baloldalhoz sosem állt közel kedveltem a lapot….

U.i.: Egy indexes tag úgy döntött, jó ötlet a pólójára festeni a Vörös Hadsereg Frakciónak, a kommunista nyugatnémet terrorszervezetnek a mottóját, és abban pózolni élő adásban. „Az erőszak az egyetlen válasz az erőszakra” – szólt a terrorszervezet mottója, amivel megindokolta 32 ember lemészárlását. Úgy tűnik, hogy ez az egyik felettesét sem zavarta.

(forrás: SNZs, Bán Károly, 888)”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s